Friday, December 31, 2010

Welcome 2011

Selamat tinggal 2010 dan selamat datang 2011
Macam2 pengalaman gua tempuh sepanjang tahun ni. yang paling best , adalah kenangan membuat sesi praktikum 1 dan 2 di sekolah SK Sungai Nibong dan SK Ayer Itam. Kedua2 sekolah ni berjaya memupuk minat gua dalam menjadi seorang pendidik.

Sesungguhnya , gua tidak menyukai 2011 sebabnya tahun 2011 merupakan tahun terakhir a.k.a Senior Year gua. Gua suka sangat dok maktab walaupun tak macam IPTA lain yang worang kata best sangat ( sori yer ) hehe.

Dan sebab lain adalah kerana tahun ni gua menjalani sesi praktikum 3.Seperti mana maklum, bila dah masuk praktikum 3 , gua akan mengaja subjek minor kedua gua iaitu bahasa inggeris..oh jem! Seriously n honestly gua mmg tak pandai mengajar bahasa inggeris.

Next, gua tak suka 2011 sebab tahun ni merupakan tahun paling sibuk! ces, tak de ke IPTA yang bile nk habis je , senang lenang? Ape yang menyebabkan gua sibuk tu? fisrtly , gua kene wat proposal untuk kajian tindakan. Yang tak bestnye plak, proposal wajib dalam bahasa inggeris dan action research ble plak pilik bahasa. Tak faham betul gua.

Walau bagaimanepun an , gua tetap kene tempuh tahun ini, Bagus jugak la, kalau ble gua tak nak ingat tarikh 21.11.2o10 dimana mak gua sudah meninggal..

Ape2 pun , kepada PISMP intake 2008 , selamat menempuhi final year anda dan dapat menyetelkan assingment kita dengan mudah. sama2 la kite berdoa.

Kegilaan gua



Gua rase masih belum terlambat untuk gua ucap tahniah kepada pasukan harimua kita yang berjaya memenangi Piala Suzuki untuk pertama kalinya dalam sejarah piala ni. Walaupun gua tak dak kaitan dengan piala suzuki, gua ttp berbangga memiliki sebuah moto suzuki.hehehe

Di pagi yang comel ni , gua nk cerita pasal kegilaan gua dalam menghimpun barang.huhuhu.Benda pertama yang gua suka himpun ialah telefon bimbit. Gua rasa kawan2 gua kat maktab pun dah tau. ada sowang kawan gua cakap

X : macho , lu tak beli hp baru ka sem ni? ke masa hujung sem dapat hp baru? macho : siot la ko, gua bercita2 nk jadi raja hp..miahahaha....gelak gua keseorangan

hehe...tapi, benda yang paling gua suke himpun adalah kamera. walaupun gambaq gua tak lawa , gua akan bawak kamera ke mana2 gua keluar.Ade lawatan mana2 ka, mesti gua mencapapkan diri tangkap gambar kawan2. So , mari kita berkenalan ngan kamera yang gua penah guna.

Yang ni kamera pertama gua , 1.3 megapixel ja , jenama samsung, harga plak rm130. dah tu gune plak 4 bijik bateri.mampus la gua masa tu nk beli bateri.mahal kot.Gua gune kamera ni masa form 5

Yang ni plak gua guna masa masuk maktab.jenama sony, 7.2 megapixel. Lame jugak de dah berkidmat kat gua ni. Walaupun tebal, gua sayang sama ini kamera , dan kini kamera ni sakit :(

yang ni plak , first dslr gua penah pegang,boleh la untuk enrty level dalam bidang nangkap gambar ni.senang digunakan dan senang jugak nk buat bokeh.

Dslr di atas ni la gua guna sampai skrng, gua akan jaga kamera ni sebab ianya pemberian arwah mak gua, harga ble tahan.banyak function. :) love this camera

Jadi ni lah 4 kamera yang gua miliki skrng...hope dapat memiliki D3X..hahaha..angan2..oklah, gua nk p service keta, nak balik maktab besok..yahooooooooooo!

p/s : nantikan entry ulang tahun gua

Wednesday, December 29, 2010

Kenangan Sambutan Merdeka ke 50




Masih ingatkah korang pada hari kemerdekaan ke 50 tahun Malaysia? mesti la rakyat Malaysia ingat. Kali ni gua nk cerita tentang persembahan kemerdekaan pada tahun itu , yakni 2007.

pada tahun tersebut, batch gua ( PISMP 2nd Cohort ) telah pergi ke putrajaya untuk menjayakan program kemerdekaan sebagai peserta untuk pasukan koir. Sebenarnya tak nyanyi sangat pun, cuma kami perlu jadi human graphic. nk tau human graphic, tanya la paakcik google.hehehe.

Mcm2la geng gua dapat. Baju, topi , sarung tangan, torchlight dan peralatan yang digunakan untuk menjayakan human graphic. Ha , alatan yang human graphic la ak nk cite kan. hehehe. tak cite sangat pun, so layan je la gambaq yang ada,

name tag yang kami guna untuk hari tu.nampak kale2 tu? yang tu la guideline untuk human graphic
Bendera Malaysia ..Yeah!
gua tak ingat la ape guna kain ni.hehe
Kain ni sangat penting dalam pembentukan human graphic..sampai kene maki..hahaha..kelakar plak bila ingat kene marah
Menurut instructor yang ajaq kami , ni geng2 askar yang buatkan..terimas si baju hijau.. :)
Yang ni plak gune waktu malam..berlansung kat Stadium Merdeka..miss that moment..even kami sume penat

Ade lagi yang gua dapat, topi , baju batik , baju tshirt , seluar slack, sarung tangan. Sangat best walaupun terpaksa bangun awal pagi dan balik pada tengah malam. Ade suatu hari , tinggal geng gua seramai 6 orang kot kene tinggal. Nasib la ada bas tak balik ag. klu tak menapak la kami. jauh tu.. So kepada blogger yang ader pengalaman pada waktu tu..meh la kongsi

Institut Perguruan Persekutuan Pulau PInang

Assalamualaikum
Entry kali ni gua nk cerita pasal tempat belajar gua.baca betul2. bukan gua belajar didalam gua oke. Memandangkan gua ada lagi setahun dalam maktab ni ( gua lebeh suka panggil maktab, cam unik ja ) , gua nk tulis pasal Maktab gua ni.Akan ada banyak jilid akan menyusul. Jadi sape2 pelajar maktab gua , ble la amik info dari blog gua ni. Untuk entry permulaan ni , gua tak dapat cita banyak sebab gambar pun gua cilok dari pak cik google. cam tak best plak.

Gua cerita dulu camna gua ble masuk maktab ni. Firsttime gua dapat surat tawaran, surat tu datang guna sampul putih biase dan alamat pun guna tulisan tangan. Mmg gua maki dalam hati n kepada surat tersebut. Takpe lah, bertarikh 10 Julai 2006 , gua daftar masuk dalam maktab ni, waktu mmg lengang , almaklum la , student pun sket. Mmg nyaman waktu tu. gua parking kat satu tempat yang amat cantik suatu ketuka dahulu , berhampiran tempat parking bas(dulu) dan juga bangunan tukang kebun (dulu) . Ade satu tempat kat situ dimana dahulunya dijadikan tempat pengakap berhimpun.kalau photoshut mmg lawa la.Skrng tmpat tu dah jadi tempat parking kete (bersebelahan dengan blok ciku ).

Okey, now kite tgk gmbr diatas, gua amik dari [sumber] .Bukan nk fokus pada wanita tersebut. Tetapi pada tulisan jawi kat belakang tu. Kalau kowang tgk betul2, de tulis pulalu pebenang yang sepatutnya pulau pinang.Alkisahnye begini , ader la sowang lelaki cina datang kat gua, de suh eja institut perguruan persekutuan dalam jawi, gua pun eja dan tulis.pastu , de tanya ak , camne nk tulis 'lam alif' , gua pun tunjuk la kat de ni tanpa berasa perkara pelik akan berlaku.Beberapa hari lepas tu , gua dari one stop nk ke blok sains , berasa terkejut ngan tulisan jawi tu, sbbnya , de copy paste ape yang gua tulis waktu tu dengan keadaan gua berdiri. So , tulisan kat atas tu , mmg tulisan gua waktu tu. Yang kisah pulau pinang plk , selambe je de masukkan 'lam alif' di celah2 'pa wau' dan 'lam wau' jadilah pulalu.Kisag pebenang plak , de tengok tulisan gua bersambung, so , instead of 'ya' de jadikan huruf 'ba' . So pada sapa yang tak paham, ble la comment, nanti gua terang.

Gambaq di atas plak , adalah gambaq asal yang gua tengok sewaktu gua masuk maktab ni. kalau kita nampak , de ada koler kat bawah menunjukkan moto , 'through industry to education . Selepas beberapa bulan , keluaq plak logo yang lain. bentuk de same ngan logo di atas , bezanya , kat bahagian atas , de tulis institut perguruan persekutuan.. Then , keluar la plak logo dibawah


Logo ni plak tak de koler dan tak dak tulisan de atas. Mmg kami guna logo ni lama gak la sebelum bertukar plak kepada nama IPGM kampus persekutuan pada mulanya. dalam masa yang tak lama sangat , tukar lagi nama kepada IPG kampus pulau pinang. uWaa, sayangnya nama persekutuan tu. Dulu kalau tanya2 driver teksi , kalau kita sebut nk p i4p, de tak tau, bila sebut MTC ( Malaya Teacher College ) atau m4p , depa tau.hehe..gua pun tak pasti logo diatas guna sampai bila, tapi ttp jadi header di setiap asingment gua..Pastu logo ni dikeluarkan ,
Ni logo IPG yang selepas itu ditukar plak kepada logo ini yang digunakan sampai skrng.gua tgk junior2 punya assingment, dowang guna logo ni :

Kalau kowang tgk ngan teliti , mmg ada perbezaan,.So gua rasa gua dah tulis terlebih panjang dari biasa.nantikan cerita mengenai maktab gua lagi.

Monday, December 27, 2010

Terima kasih kepada semua bloggers
budakhati sangat menghargainya
budakhati akan kembali
cuma masanya belum pasti

Friday, December 24, 2010

Segmen Jom berkenalan


Segmen jom berkenalan oleh brader Luqman...cara dia....jawab 7 soalanS mengenai anda
Apakah status anda ( single , berpunya , berkahwin , bercerai ) ceritakan sedikit
Ceritakan tentang diri anda :-
Ceritakan tentang blog anda ?
Apa pandangan anda tentang dunia blog ?
Nasihat anda kepada rakan2 yang baru nak buat blog ?
Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda ?
Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog ?

(i) Apakah status gua ?
Taken

(ii) Ceritakan tentang diri anda
Useless , hidup banyak pengalaman teruk dan kotor serta jijik , gua jugak seorang anak yatim . Pada sape yang tak kenal gua mesti anggap gua ni sombonk. tapi sebenarnya gua mmg susah nk mulakan perbincangan , gua tak dak point nk mulakan..tapi gua suke mendengar.so sape nk luahkan apa2, ble la cari gua. then,gua suka berjalan2..seharian berjalan pun takpe,tapi nanty bila balik mesti gua sakit kaki 2 3 hari.hahah,.takpe itu tak penting , yang penting gua dapat jalan2..gua suka tangkap gambar.kamera ja hebat tapi gambar gua sume tak cantik. last sekali.. gua bakal cikgu...cam tak percaya kan? seorang useless jadi cikgu..mampus la anak murid gua.

(iii) Ceritakan ttg blog gua
Gua dah start blogging dah lama , rase2 mase gua sekolah menengah lagi. macam2 nama blog gua guna , indasilent , akutasia , n latest ni budak hati. blog gua lebeh mcm diari la. n mostly banyak entry sedeh . almaklum la budakhati kan. mai mana budak hati ni...alkisahnye, dulu2,member gua n famili gua selalu panggil gua budak fuad. so, fuad tu maksudnya sanubari aka hati. so , kuarla budakhati. sebab tu aku ni kadang2 org panggil org kaca, sbb mudah tersentuh.

(iv) Apa pandangan gua ttg dunia blog
gua tak dapat pandang sangat sebab gua rabun sket.miahaha. Dunia blog ni sangat best dan kita bebas bersuara. tapi gua guna blog ni untuk gua expresskan rasa isi hati.

(v) Nasihat gua untuk budak2 yang baru nk wat blog
Kowang buat la suka hati kowang. tapi kita dalam dunia blogging ni ada prinsip , walaupun kita bebas bersuara , kita jugak kena tau batas2 dan sensitifvity tambah2 bila berkaitan dengan adat resam , agama dan budaya

(vi) Nyatakan keunikan yang ada pada blog gua
konsep blog gua adalah sadness. tu la kot gua rasa blog gua unik dan menyebabkan org nyampah nk baca..miahaha

(vii) Sampai bila gua akan ada dalam dunia blog dan impian gua dalam dunia blog
sampai bila2..selagi gua diperlukan dan sampai ada org cakap kat gua , mereka benci gua , mereka nekad nk lupakan gua , bila sampai waktu tu..gua akan berhenti blog, akaun akan ditutup , akaun2 lain yang gua ada , akan dilupuskan. n gua akan cakap "the happiest day in my life is the day that i die"

tag 4 blogger :

:: Mia ::

:: Cikgadis ::

:: DatinZaza::

:: FarHah::

Sunday, December 19, 2010

Happy birthday sayang



Assalamualaikum
entry kali ni adalah sangat jiwang
so, kalau sapa yang meluat tu...dipersilakan tak payah bace.ngeh3


Insan diatas bernama Nurul Fatin Ramli. Beliau dilahirkan pada 20,12.1987 . So , ak pun tak ingat tarikh ari ni wapa haribulan.ngeh3

ape kaitannye beliau ngan ak? name pena de ni adalah cikgadis . dulu penah gak popular dengan nama cikgadisolrite. kaitannya ialah, de lah yang dah merampas hati ak pada 18,8,2006 . wah ayat... pada pukul 1043 malam . gune sms lagi tu .mcm ni cita dia

setting ak : blok durian
setting cikgadis : blok nona

msg dari beliau : ye nape .... gua ada hal la babe
msg dari ak : erm.... gua sebenarnya ... gua suke sama lu la dol...gua tangkap cintan sama
lu
msg dari beliau : lek luuuuuuuuuuuuuuuuuuu...
msg dari ak : ala bro... jom r tangkap cintan n lektok
msg dari beliau : gua tak makan cintan la babe...gua makan megi kari ja
msg dari ak : majuk !
msg dari beliau : ok,,,,gua pun sama lu...sebab u montel , pakai spek mcm org tua...ngeh3

ok...........merepek disitu...sebenarya...adalah ak antar msg kat de malam tu dan de respon baik punye.so declare la kami.

so , baru je lepas 18.12.2010 dimana merupakan hari hapy wat ak dan jugak hari tak hapy wat ak.nk tau sebab ape...bace entry sebelum ni.

so hari ni plak..besday cikgadis. so ak nk ucapakan kat de.... selamat hari melahirkan lahir kepada cikgadis semoga hari2 mu menjadi ceria dan happy selalu bersama keluarga tercinta. tempuhi la sesi praktikum ni ngan seronok walaupun kita tau agak sukar...dengan nak cari umah sewa...dengan ngaja bi lagi...apepun kite kene ingat...kita tidak rasa seronoknye kejayaan bila kita tidak rasa susah dahulu. n ingatlah jugak...kejayaan berada didalam kegagalan...

:)

Saturday, December 18, 2010

Perginya sahabat ak...Ahmad Abdillah Hafiz

Abdillah semasa kejohanan olahraga tahunan.
Assalamualaikum
seperti mana tajuk...sahabat seangkatan ak...Ahmad Abdillah Hafiz telah menghembuskan nafas terakhirnya pagi tadi. Aku sangat2 terkejut ngan berite ni sebab ak ngan rummate ak baru je sebut nama de sebelum diberitahu arwah telah pergi.

Teringat kembali pengenalan ak dengan arwah..first time ak jumpe de mase kat blok belimbing. mase tu blok belimbing maseh lagi merupakan sebuah asrama lelaki. pagi kot. then kami jalan2 same2 pergi kelas kalau tak silap.

walaupun ak taklah rapat teramat dengan arwah, tp kehilangan seseorang didalam satu cohort amat terasa. siyes ak kata kan satu cohort kami dah mcm keluarga. saling bantu membantu. jadi kehilangan arwah amat terasa memandangkan arwah juga pemain badminton maktab dan sangat2 menjalankan tugas sebagai jpp dan ketua kelas suatu masa dahulu. arwah juga sangat berbakat dalam bidang fotografi.

Kepada keluarga arwah..banyak2 la bersabar.kita kene redha...doakan arwah berada bersama2 golongan yang beriman..amin

Wednesday, December 15, 2010

pemergian buat seketika

kepada sume rakan blogger, ak akan offline untuk beberapa hari.untuk mencari balik ape yang ak dah ilang..

keadaan skrng makin tidak menentu
ada je perkara baru datang
otak plak makin susah nk pk secara normal

sayonara ..

Monday, December 13, 2010

............................................tet.......................................

malam ni rasa lain
tekanan datang kembali
kemurungan menjenguk kembali


Saturday, December 11, 2010

Perkahwinan Razif dan Isfasonia






Assalamualaikum sume
hari ni ak dah pg perkahwinan sepupu ak...iaitu kak isfa ngan sominye abg razif (skema sket) hahaha..

pepun maaf tak lawa sal saya budak baru belajar..moga2 kekal ke anak cucu dan berbahagia hendaknya.. :)

Thursday, December 9, 2010

rasminya sekolah ak untuk praktikum 3

Assalamualaikum sume
dengan ini ak secara rasminya akan melakukan sesi praktikum 3 dan 4 di sekolah kebangsaan sungai korok, balik pulau. Sekolah itu mmg jauh dari maktab ak , tapi ak tak kisah.semangat ak skrng mmg nk mengajar. tak sabar rasenye. kalau kowang tgk kat gambar kat atas..adalah gambar yang gtau tempat praktikum 3 kami. name ak kat dalam kotak merah tu..di tepi name ak...ada Huruf K. itu bukan bermaksud ak ni seorang kadi mahupun kedi..ni bermaksud ak seorang ketua bagi keempat empat kawan ak..uwaaa..tak mahu2...dush2...

pastu an...berita baiknye pensyarah penyelia ak untuk subjek sains adalah miss juriah .Miss juriah ni ble katakan seorang pensyarah yang baik tapi tegas. de tidak kondem student.so, bagusla an..tapi untuk bi ni..uwaaa... member ak cakap ak dapat madam Nadia. madam nadia ni sangat tegas. bi de toksah dok kata la..mmg hebat..takut kot ak..grammar salah banyak.aish.


so gambar2 kat atas ni...merujuk kepada sekolah ak yang bakal ak pg untuk mengajar. selama 3 bulan dan 1 bulan untuk wat research.kat dalam peta tu...sekolah tu letak di sebalik awan tu..hehehehe.tgk mcm ada bnyk umah je depan tu..hope dapat jumpe umah sewa. tak yah la ak ulang alik dari maktab.

p/s : hope cepat2 dapat alaun..ak nk beli moto..rm1200 je..hehehe ..second hand pun jadi la

award..yay


disebalik ketesenan mengetahui tmpat prak ak...dapat plk award dari bella

ade syarat2nye..iaitu :
1. Buat satu entry dan letak pic award ni dlm entry..dan linkkan ke kimicnol2203.blogspot.com
2. Letak award nie kat sidebar beserta link ke kimicnol2203.blogspot.com.
3. Jawab 2 soalan mudah..
-ape benda paling cool dalam hidup korang? -siapa orang paling cool pernah korang jumpe?
4. Tag 3orang blogger

mari kite jawab soklan plak...
1.benda paling cool dalam hidup kowang? ape ek...beli peti ais kot..hahahahaha...kalau benda la an..mestila ak punye camera..sbb mmg sejuk un..hehehe :P peace

2. siapa orang plaing kool?
rase2 ak la kawan ak dari sekolah menengah..iaitu...suhana..ahahhaa...then..tak lupe pada cikgadis. :)

next..nk tag 3 blogger...ak pilih .. ::ikram:: ::liyana:: ::cikgadis::

Tuesday, December 7, 2010

salam maah hijrah

assalamualaikum sume pembaca..
ak pk banyak kali gak nk post pasal maal hijrah ni..bukan apa ..ak pk ak belum layak untuk membicarakan ttg ini sebabnye ak pun masih kurang ilmu didada.

video

kalau kita membicarakan tentang hijrah..ianya merangkumi ruang lingkup yang sangat besar. hijrah itu sendiri bermaksud pindah. dan maal hijrah bermaksud bersama2 berhijrah ( betulkan saya kalau salah )

hijrah jugak ble dikaitkan dengan perubahan yang dilakukan oleh kita untuk menjadi yang lebih baik. mungkin kita dahulunya seorang yang memiliki pelbagai sikap2 negatif..misalannya, suke mencuri , suke melawan cakap ibu bapa, .sume sikap2 negatif itu ble kita ubah menjadi lebeh baik.

didalam berhijrah ini, kita harus mempunyai azam dan semangat yang kuat. mmg tak dapat disangkal lagi apabila kita ingin berubah atau menjadi lebih baik, pasti ada bisikan2 syaitan yang sedaya upaya mengagalkan niat baik kita. so , dengan azan dan keyakinan yang kuat, InsyaAllah kita dapat mengharunginya dengan mudah. dan tidak dilupakan , kita harus sentiasa berdoa kepada Allah agar niat baik kita ini menjadi mudah. Allah sentiasa bersama dengan hamba-Nya.

ak tertarik dengan kata2 yang diucapkan oleh uztaz zul , bekas gitaris kumpulan visa. de ada cakap, kita tak perlu tunggu seru untuk berubah, kita sendiri yang harus berusaha dan mencari perkara yang perlu untuk berubah.

so, jangan lah kita asyik cakap, kita nk tunggu seru, kang tak sempat tunggu seru , kita dah meninggal ..amacam? then , asraf muslim ada cakap tadi dan ak betul2 suke ayat de , de kata

"orang yang gagal , sebenarnya adalah orang yang tidak berani melakukan perubahan"



Monday, December 6, 2010

gunung jerai

assalamualaikum...
pagi ni..dok segonok godek2 hardisk...terjumpa la plak satu gambaq berlatarbelakangkan gunung jerai.walaupun tak tinggi mane..tetapi ianya memainkan peranan penting pada suatu ketika dulu. banyak aktiviti ble dilakukan kat dalam ni.ak pernah menghadiri satu kursus dekat kaki gunung jerai ni

banyak cerita ttg gunung jerai.ada yang menakutkan , ada yang best.gunung jerai ni jugak dikenali sebagai puncak kedah. ada yang katakan dekat atas gunung jerai ni..dulunya ada sebuah kapai. [sumber] .aku pun biasa dengaq n tengok dalam tv ttg hal ni. ada dua cara nk ke puncak gunung jerai ni..satunye guna kereta. ada jalan disediakan .lebih kurang jalan kat pulau pangkor nun. satu ag..berjalan kaki , guna track yang dah disediakan.

so, pada sapa yang mai kedah. tak boleh tidak , kena mai gunung jerai.sebab dah jadi identiti negeri kedah selain daripada pada padi yang menghijau. :)

p/s : aku pun dah lama p sana. lalu depan gunung pun dah lama tak wat.ahaks

Sunday, December 5, 2010

first time outing

salam sume
pagi ni aku dikejutkan dengan sahabat ak dari pulau pinang.de mmg berhasrat untuk datang umah ak untuk beli kamera ak yang lama.mmg ak nk letgo kamera tu sebab tak ada org nk guna.so..kami pun sama2 g outing. maaf kualiti gambar tak elok sebab telah dikompress.




Saturday, December 4, 2010

jom belajaq loghat kedah 1

salam suma
haghi ni cikgu nk ajaq hangpa loghat kedah. cikgu ni memang asai kedah tapi tu lah...tak wapa nk gheti sangat loghat kedah.hahahaha.so sket2 ja lah cikgu ble bawak masuk pun.mai no pakat2 kita belajaq,hak mana terkurang , terlebih , atau nk tambah, ble la hangpa komen2.
jom kita start dengan :

1) taboh
taboh ni maksud dia belasah , penerajang , pukui atau seangkatan dengan dia. contoh dia kita ble pakai .....woi2 jom p taboh dia ramai2, angkut geng.

2) cemuih
cemuih disini maksud dia bosan. so kalau hangpa rasa bosan , ble la guna ayat nih. cara nk guna dia cam ni......cemuih ngat aih dok sini..

3)baloq liat
ha.....ayat ni popular gak depa selalu dok guna.dalam erti kata lain baloq liat tu maksud dia pemalaih. mcm hangpa la jugak.hahahaha.gurau2 ja no. ...

4)ghelah
ghelah ni reper untuk baju yang hak dah terkoyak atau pun bakal terkoyak..kita ble guna masa nk cakap....mampuih dah baju aku kalau dia pakai..ghelah satgi

5) semawa
semawa ni bukan lah sejenis buah mahupun sejenis tumbuhan.dia ni maksud dia jemput/ajak. selalunya kita guna kalau nk jemput makan lah. tak dak la plak kalau kita guna semawa org mai umah. selalu kita pakai....pada ang tak semawa ak..kedekut nk mampuih.

ha...cukup la 5 dulu ari ni cikgu nk ajaq hanpa suma no. cikgu amik semua perkataan ni dari sumber ini

okey , sebelum cikgu tamatkan sesi kita pada kali ini, hayati la potongan ayat dibawah yang cikgu rasa dah tukaq sket2 kowt.

"Ulaq melingkaq ataih pagaq, jangan loqlaq satgi kena kelaq tangan, ghonot bawah pagaq teruih jereluih masuk ghumah orghang..kena gheyiau!"

Friday, December 3, 2010

happy belated besday



happy besday diucapkan pada anak sedare ak bernama nur balqis amni.taun ni umur beliau dah masuk 4 tahun. besday de 01.12.2010 haritu.tapi baru nk wish kat de.ape punye paksu da.ngeh3

kekadang mmg seronok bila kite ada anak kecil di rumah. gelagat diorang mmg membuat kite bahagia. tapi an..aqis ni kalau dah wat keje..mmg dah tak ingat dunia..concentrate je kat keje de

pepun..semoga aqis membesar dengan cemerlang ..yeah..

Wednesday, December 1, 2010

vierra - rasa ini

salam sume n selamat pagi jugak
mase tgh2 blogwalking..tetibe ak sampai dekat blog ni, empunyanye name Nurul Ain Rosli. nk p kat blog de..klik kat sini . Kat dalam blog de kan..ak ada dengar satu lagu . pada ak lagu ni mmg best dan x rancak sangat. so tak lah sakit pala an mendengarnya. lepas ak taip lirik yang ak dengar..ak search kat google...termuntah la beribu2 .. tajuk nye rasa ini. dinyanyikan oleh vierra. aku first time dengar nih. almaklum la..ak menjaga pendengaran ( konon ). so..layab la lirik de..
ku tak percaya kau ada disini
menemaniku di saat dia pergi
sungguh bahagia kau ada disini
menghapus semua sakit yang kurasa

mungkinkah kau merasakan
semua yang ku pasrahkan
kenanglah kasih..

Reff :
ku suka dirinya, mungkin aku sayang
namun apakah mungkin, kau menjadi milikku
kau pernah menjadi , menjadi miliknya
namun salahlah aku, bila ku pernah merasa ini

na nana nanana nana nanana


http://musiklib.org/Vierra-Rasa_Ini-Lirik_Lagu.htm


ku tak percaya kau ada disini
menemaniku di saat dia pergi
sungguh bahagia kau ada disini
menghapus semua sakit yang kurasa

mungkinkah kau merasakan
semua yang ku pasrahkan
kenangkanlah kasih..

ku suka dirinya, mungkin aku sayang
namun apakah mungkin, kau menjadi milikku
kau pernah menjadi, menjadi miliknya
namun salahkah aku , bila aku pernah merasa ini

ku tak percaya kau ada disini
menemaniku di saat dia pergi
sungguh bahagia kau ada disini
menghapus semua sakit yang kurasa

mungkinkah kau merasakan
semua yang ku pasrahkan
kenanglah kasih..

Reff :
ku suka dirinya, mungkin aku sayang
namun apakah mungkin, kau menjadi milikku
kau pernah menjadi , menjadi miliknya
namun salahlah aku, bila ku pernah merasa ini

na nana nanana nana nanana


http://musiklib.org/Vierra-Rasa_Ini-Lirik_Lagu.htm

ku tak percaya kau ada disini
menemaniku di saat dia pergi
sungguh bahagia kau ada disini
menghapus semua sakit yang kurasa

mungkinkah kau merasakan
semua yang ku pasrahkan
kenanglah kasih..

Reff :
ku suka dirinya, mungkin aku sayang
namun apakah mungkin, kau menjadi milikku
kau pernah menjadi , menjadi miliknya
namun salahlah aku, bila ku pernah merasa ini

na nana nanana nana nanana


http://musiklib.org/Vierra-Rasa_Ini-Lirik_Lagu.htmku tak percaya kau ada disini
menemaniku di saat dia pergi
sungguh bahagia kau ada disini
menghapus semua sakit yang kurasa

mungkinkah kau merasakan
semua yang ku pasrahkan
kenanglah kasih..

Reff :
ku suka dirinya, mungkin aku sayang
namun apakah mungkin, kau menjadi milikku
kau pernah menjadi , menjadi miliknya
namun salahlah aku, bila ku pernah merasa ini

na nana nanana nana nanana


http://musiklib.org/Vierra-Rasa_Ini-Lirik_Lagu.htm

video

Tuesday, November 30, 2010

eksiden


salam sume
kat sini
ak nk ceritakan mcm mane ak jadi popular.hahaha..kowang mesti jeles an? pada sape yang jeles..ble la tiru teknik ak..dont try dis at home..try dis at jalan raya oke..

waktu tu ak baru balik dari central square..mall kat tempat ak..walaupun square...ak masih lagi mencari2..adakah bentuk mall tu square..ok.abaikan..lepas balik tu..ak pun pecut la moto skuter ak ..skut ego waktu tu....sampai satu simpang tu an.. ada lampu traffic...hehe..dah nampak kaler hijau..yang ak yakin warna hijau sebab ak bukan rabun warna...ak pun pederaih la...layan lap...tetibe. je..macam dalam mimpi dan juga rase macam cite matrix ( yang pergerakan slow tu )..yang ak ingat..ak melayang dan terus gelap. sedar jer dari kegelapan...ak berada dalam hospital.ak ingat mimpi.hehe..tapi mmg siyes terjadi. mase ak sedar tu..ak lapa...hahahaha..ble plak suh ayah ak kuaq beli koteow goreng..mase tu dalam wad icu..pastu an...mai la sowang awek cun..ingat nk ngorat ak..tapi baru ak sedar de dokter.dok belek kaki ak...ada plak luka yang dpa x jahet..siap ble nampak tulang lagi.hehehehe.besoknye..kawan ak gtau..ak masuk paper..wah bangga ak tau.

so..pada sape yang ingin popular..ble la ikut care ak k..chow..

Sunday, November 28, 2010

bukan ku pinta

senyum ku tak seghairah,
gerak gaya tidak selincah'
mataku x seayu,
kicau burung pun x semerdu.

namun ku punya hati,
juga gayaku perasaan,
hidupku yg begini,
kadar waktu diizin tuhan.

tidak ku minta lahir ke dunia,
tidak ku duga cacat begini.
bukan ku minta kasih dan manja,
bukan ku rayu bantu simpati.

maafkan wahai teman,
ku menumpang di sudut dunia,
mencari ketenangan,
sampai masa ku pergi jua.

tidak ku minta lahir ke dunia,
tidak ku duga cacat begini.
bukan ku minta kasih dan manja,
bukan ku rayu bantu simpati.

biarkan wahai teman,
ku menumpang di sudut dunia,
mencari ketenangan,
sampai masa ku pergi jua.


ak sangat suke lagu ini...megingatkan diri ak bahawa kita hidup di dunia ini tidak harus menidakkan perasaan orang len dan jgn la kita yang kononnye normal ini mencela , menghina mereka2 yang tidak sempurna. mereka juga mempunyai hati dan perasaan, ye..kadang2 kite terlupa terhadap mereka, bukan setakat mereka, bahkan golongan2 pinggiran, juga kita lupakan. kite juga harus sedar, jika kita nak org memahami kite dan sayangi kite, kite harus faham org lain dan memahami kite..peace

p/s : hijau mendamaikan ...hehe

Saturday, November 27, 2010




Selamat pengantin baru.
Selamat berbahgia.
Selamat ke anak cucu.
Selamat sejahtera.

Semoga berpanjangan.
Semoga berkekalan.
Semoga satu tujuan.
Semoga aman.

Hidup mestilah rukun.
Sabar paling perlu..
Cinta setiap hari..
Senyum mesti selalu.
Oh oh oh oh..


Selamat pengantin baru kepada Roz dan suami
ak kenai roz ni sejak form 1 mase ak skul dekat sekolah menengah kebangsaan khir johari
( smkkj ). waktu tu de amik aliran biase dan ak amik aliran politik arab.

cakap banyak tak mau la ek...ak ingin ucapkan pada roz dan cik somi...semoga berbahagia hendaknya sampai anak cucu..melahirkan anak-anak yang sihat dan mengharumkan nama aku negara dan juga agama. kalau ada pepehal..roger la ak ek...peace

Thursday, November 25, 2010

masih aku ingat 3

sebab mak ak meninggal

tempat mak ak berada selepas disahkan meninggal..tupun masih lagi kosong

salam sume.. ni adalah siri akhir 'masih aku ingat' tapi tak tau la..kot tetibe ak tingat.ak buka la balik.

alkisah hari kamis..ak bangun..ak rase pelik sebab mak masih lagi ada kat tempat duduk de.ak tanye la "bro yo mom..nape tak p aloq setaq ? "
"mak tak mau p"

aish..pelik di situ oke... takpe la..lagipun , mak selalu gak tak p sesi dialisis...umpama mak dah tau...de takkan pegi lagi selepas ni..mak beriya2 mengajak ak beli kamera pujaan hatiku...nikon d7000. mmg pelik...selalu de tak bagi ,tapi tetibe lak de bagi.

kami sekeluarga pun gerak la p penang...sampai je sane..mak ak sebut..tak suke dok penang..dasyat ramainye walaupun hari kamis..bukan hari cuti umum..waktu beli kamera mak ak suke je tgk kamera tu..n suke bile ak pegang kamera. dah selesai ak pegang kamera tu..kami gerak ke bawah untuk minum..otw tu..singgah sat kedai cenderamata..ak tunjuk kat de..fountain. de nk sangat..tapi ayah ak tak nak beli..ayah ak kata kat sungai petani pun ada.sedih sangat.bukan mahal sangat. rm100 je..kalau nk banding ngan kamera ak rm5000. ( nanges dah skrng )

otw p bawah..mak ak cakap..mak tak kire..mak nk jugak teh tarik...ak cakap la..mak..kat sini, mane ada kedai jual teh tarik..erm... takpe la ayah aku cakap..kite cari kat sp.kami pulang blah la balik sp.singgah sat kat giant.beli kfc kat mak ak.de suke peha original.mase dalam kete ngan mak ak..nampak la kedai makan.de suh beli teh tarik.ak ngan macho pun pegi la an....tapi penyudahnye..dibuang sal mak ak mmg anti teh bunga ni.

sampai je umah..mula la episod sedih.mak ak mula demam...de sakit satu badan...de nanges..tak silap ak..de cume tak cakap sakit bile de tido..tu pun sebab dah tak tahan sangat sakit de..de selalu dok cakap..fuad..tlg mak fuad..tlg mak...ak diam tak terkata..sebab ak tak tau nk wat mcm mane2..ak mampu urut kaki mak mcm selalu..then de cakap...edi...tlg mak... .. edi tu abg ak..bile de sebut name abg ak..ak dah faham...somthing wrong. keadaan berlarutan sampai hari sabtu...ayah ak decide..nk bawak mak p hospital. dah maghrib waktu..waktu mak dah siap..tetibe mak ak ok..de kate tak nak pegi plak..aish..ayah ak cakap..jom pegi...mak ak pakai baju tshirt putih, tudung ungu, suar hijau kot.

sampai je hosptal..kami p kot wad kecemasan. dari kul 8 sampai kul 11 ak tunggu. baru ayah ak kol suh amik barang sbbnye mak ak kene tahan. ak amik sume barang..pg kat wad kenanga 8 mule sebelum dipindahkan ke wad bunga raya 1. sebelum sampai wad bunga raya,,kami benti sat tunggu dr..tetibe mak ak nk tangan ayah ak n peluk tangan ayah ak..sebak ak tunggu...ak tau mak ak sakit sangat n de takut...muke de pun bengkak2..mungkin sbb ubat. then ayah aku suruh beli makanan kat mak... tanye la mak ak nk makan ape..de tak mau .. de cume nk minum air feveret de..gano yang ayah ak wat.ak pun kuaq la dari hosptal..jam dah tunjuk kul 12..nasib ada kedai mamak..beli la mee goren n bihun goreng tak pedas. sal mak ak mmg tak ble makan pedas walau pun dalam jumlah yang sangat kecik.

pas hantar makanan sume2..ak balik umah..tido malam pertama tanpa mak ak....ak tak rase ape2 sal abg ak cakap...mak ak akan ok... besok nye dlm kul 10.. kak ak kol..de kata abh suh mai. sebab mak sesak nafas...darin bunga raya mak ak pndah ke ccu..nak tau ccu tu pe natang..bace la post ak sebelum ni. sampai sane..mmg mak ak dimasukkan mcm2..morfin, air , garam nitrate.tu mak ak tahan sakit. .... tak sanggup ak tgk..ak balik umah ngan ayah ak. ... sampai je pintu umah...dr kol balik suh p..dr cakap keadaan mak ak makin teruk..
( crying)

petang tu jugak mak hembus nafas terakhir....dalam perjalanan..mmg tak rase ape.blur jer..sampai skrng makin blur..cume dah start menangis tiap hari meningatkan mak ak, jasa mak ak pada ak....

p/s : sok ak ke kubur mak ak pagi2..bace yasin..dowang kate mlm jumaat...roh akan kembali..



yay..first award


Yeah...aku dapat first award dalam sejarah blogging ak..wahahaha.. daripada nananerd
skrng 7 benda pasal diri ak ...walao...aku pun tak tau nk tulis mende..so..

1. name ak...muhammad fu'ad jahaya
2. watermark photography ak adalah nurilusi..tak lame tukaq pada waklu seni gambar
3. anak yatim
4. minat siot dekat tangkap2 gambar ni...memiliki nikon d7000
5. suke mengajar dan menyakat org sekeliling
6. org yang pendiam...tak caye...tanye roomate ak..hehehe
7. ade mcm2 penyakit..ngeh3..............tet

kalau tak silap , kene pilih 10 bloggers..so...tak sampai sepuluh kot ...

Wednesday, November 24, 2010

masih aku ingat 2

Keranda mak ak...

selesai saje aku habis form 5..ak keje sket2..tak leh banyak2 sal tak dak sape nk jage mak ak. tak dak ape sangat jadi waktu ni. keadaan mak mcm biase..seingat ak, mak ak masih lagu gune kusyen yang untuk single punye tu.

lepas dapat je result spm..mak aku la yang paling happy. suke ak tgk de senyum walaupun de ngah sakit..de tak leh gelak kuat2..nanty de sakit. aku dok ingat lagi cane ak selalu geletek de.mula2 de ble gelak2..ak stop benti geletek de pas de sakit teruk lepas ak geletek de..teruk kan ak?

mak ak minta ak apply maktab..walaupun hati ak tak nak..ak pun apply.last2..nk panggil interview pun tak dapat.suke nye ak dalam hati. ak dapat dua tawara, yang pertama KMPP. dan kedua tu, something yang best la.tak yah la ak gtau. ak pun pilin matrikulasi pulau pinang.16.5.2005 ak daftar masuk. berat ati nk tinggal mak ak. tapi mak ak bagi semangat kat ak.teruskan pelajaran kat situ. abih je setahun...aku dapat result . ak dapat lagi tawaran yang best.tapi ak terpakse tak pg.tunggu panggilan UPU...dapat la UITM ( statistik ) , ape barang? aish..gtau mak ak...mak ak ckp cube maktab.ak berat hati, cube la maktab..dapat panggil interview. dalam hati ak..mmg ak tak nak...aku dipanggil interview mase budak2 matrix sesi 2006 masuk. ak jadi fasi waktu. ak balik umah jap.p interview kat ipsah. mak ak suke sangat2.

tetibe dapat satu panggilan...ayah aku gtau.. " ang dpt maktab penang" ha? penang lagi? aish...ak punye nk lari dari penang.last2. ayah ak gtau..mmg saje ak ditempatkan kat penang.sebabnye, biarla ak sowang tau. takpelah..ape2 jadi kat mak ak..ble ak balik ngan senang.waktu pendaftaran maktab, 10.7.2006, hujan waktu tuh..mak ak bangun paling awal..kejut ak..excited mak ak. ak plak yang yang tak excited.ak sampai maktab kul 7..gile semangat.hahaha.. masuk je maktab..ak cakap...tempat belajar ape ni bah? cam nk mendaki je..hahha..ye la..bukit bagai.

ak pandang mak ak..still senyum.ak tau de suke ak masuk maktab....cakap dalam hati....mak..fd akn wat yang terbaik dalam maktab untuk hadiakan pada mak...tapi kini...aku ader lagu setahun nk abis...de tak dapat tgk ak genggam ijazah :'(

Tuesday, November 23, 2010

gambor 1





jus suke2..bagi menghilangkan perasaan blur ak..sori x cantik..aku cume inginkan ketenangan